Czekoladowe ciastka z żurawiną i jojo – bez pieczenia
Mocno czekoladowe, chrupiące, ale i puszyste i delikatne. Są proste do przygotowania, nie wymagają pieczenia. Można poeksperymentować z ich smakiem, tworzą dowolne kombinacje bakalii.
Składniki:
100g masła
300g mlecznej lub gorzkiej czekolady
4 łyżki miodu
200g herbatniki lub biszkopty
75g pianek jojo
75g suszonej żurawiny
75g orzechów włoskich
Papier do pieczenia
Przygotowanie:
Formę (blaszkę, naczynie żaroodporne) o wymiarach około 20x26cm wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby papier wystawał poza formę (by łatwo wyciągnąć masę).
Rozpuścić masło, czekoladę i miód w rondelku na małym ogniu. Dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia, pozostawić by czekolada nieco ostygła.
Biszkopty, pianki, orzechy i żurawinę pokroić na małe kawałki. Wymieszać razem. Połączyć z czekoladą i dobrze wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy i równomiernie rozprowadzić łopatką. Przykry papierem do pieczenia i docisnąć ręką masę, a następnie umieścić w lodówce, aby stężała (kilka godzin).
Po tym czasie wyjąć z formy i pokroić na kawałki.
Ciastka trzeba trzymać w lodówce, można je też zamrozić i wtedy mogą być przekąską w pracy czy w szkole.
Polecam :)