"OLE" KABACZEK NADZIEWANY

  • Czas 40 min.
  • Czas oczekiwania 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
KABACZEK 2 KG
ole CEBULKA ZŁOTA 3 SZT
pietruszka 2 SZT
marchewka 4 SZT
seler 1 SZT
ole SUSZONE POMIDORY W OLEJU Z ZIOŁAMI 5 SZT
ole CZOSNEK BIAŁY KONSERWOWY 5 ZĄBKÓW
ser żółty 15 DAG
bulion KILKA ŁYŻEK
sok z cytryny 1 ŁYŻKA
bułka tarta 2 ŁYŻKI
Otarta skórka z cytryny 1 ŁYŻECZKA
olej 2 ŁYŻKI
masło 2 ŁYŻKI
SŁODKA PAPRYKAMIELONA 1 ŁYŻECZKA
nać pietruszki 3 ŁYŻKI
sól DO SMAKU

KABACZEK OBRAĆ,PRZEKROIĆ WZDŁUŻ NA 2 CZĘŚCI,USUNĄĆ PESTKI.

ZAGOTOWAĆ WODĘ Z SOLĄ,WŁOŻYĆ KABACZEK I OBGOTOWAĆ OKOŁO 5 MINUT.

WYJĄĆ,PRZELAĆ ZIMNĄ WODĄ I OSĄCZYĆ.

PRZYGOTOWAĆ NADZIENIE:MARCHEW,PIETRUSZKĘ I SELER OBRAĆ,ZETRZEĆ NA TARCE I POKROPIĆ SOKIEM Z CYTRYNY..POMIDORY POKROIĆ W PASKI,CEBULKĘ DROBNO POSIEKAĆ.CZOSNEK ZMIAŻDŻYĆ,ROZETRZEĆ Z SOLĄ I DODAĆ DO CEBULI,WRZUCIĆ STARTE WARZYWA,SKÓRKĘ CYTRYNOWĄ,WSZYSTKO RAZEM CHWILĘ SMAŻYĆ,NIE PRZERYWAJĄC MIESZANIA.NA KONIEC PODLAĆ BULIONEM I DUSIĆ OKOŁO 5 MINUT NA MAŁYM OGNIU,WRZUCIĆ POMIDORY,PAPRYKĘ,PRZYPRAWIĆ PIEPRZEM I DUSIĆ JESZCZE 3 MINUTY.ZESTAWIĆ Z OGNIA,DODAĆ POŁOWĘ ŻÓŁTEGO SERA I ZIOŁA.

POŁÓWKI KABACZKA WŁOŻYĆ DO WYSMAROWANEGO MASŁEM NACZYNNIA ŻAROODPORNEGO,NADZIAĆ PRZYGOTOWANYM FARSZEM,WIERZCH POSYPAĆ RESZTĄ SERA ZÓŁTEGO I BUŁKĄ TARTĄ.WŁOŻYĆ DO GORĄCEGO PIEKARNIKA I ZAPIEKAĆ OKOŁO 20 MINUT.

GOTOWE DANIE POSYPAĆ OBFICIE NATKĄ PIETRUSZKI.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.