Mięsny zawijaniec
Mięsna roladka można ją jeść na ciepło, z sosem, dobrze smakuje też na zimno, na kromce chleba. Robi się ją szybko (nie licząc czasu pieczenia), a i w lodówce może posiedzieć kilka dni, nie tracąc na wartości.
Składniki:
800dag mielonego mięsa
2 jajka
1 łyżeczka papryki mielonej
2 ząbki czosnku
20 dag posiekanej natki pietruszki
15 dag plastrów szynki
20 dag tartego żółtego sera
Sól, pieprz
1-2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Do mięsa dodajemy mielona paprykę, przeciśnięty bez praskę czosnek oraz jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy masa z mięsa jest zbyt rzadka dosypujemy bułki tartej. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na papierze do pieczenia o wymiarach około 25x30min rozprowadzamy mięso mielone (cienką warstwę). Na nim układamy równomiernie plastry szynki i posypujemy natką pietruszki. Wierzch posypujemy żółtym serem. Za pomocą papieru zwijamy mięso w roladę. Owijamy je papierem i zapiekamy w temperaturze 200st przez 45min. Następnie, na około 10-15min - do zarumienienia, ściągamy papier do pieczenia i włączamy termoobieg.