Mazurek cytrynowy
To zaskakujący smak cytryny, które są troszkę kwaskowate, ale, przede wszystkim, są słodkie. Mazurek ma kruchy, delikatny spód, posmarowany jest kremem na bazie sera i czekolady. Jest pyszny.
Składniki:
kruchy spód:
250 g mąki
125 g masła
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
1–2 łyżki wody
cytryny:
1-2 cytryny
ok. 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka żelatyny
krem:
150 g sera mascarpone
150 g czekolady białej
Przygotowanie:
Przygotowujemy kruche ciasto - mąkę odmierzamy i przesiewamy, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, oraz siekamy masło. Gdy masło będzie w drobnych kawałkach, dodajemy jajko i wodę. Szybko wyrabiamy ciasto.
Formę (ja wykorzystałam formę na tarte o średnicy około 25cm, ale ciasto można rozwałkować na prostokąt albo inny kształt, np. jajko) smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto (na spód formy oraz na boki - na wysokość około 1cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika, pieczemy ok. 20 minut aż nabierze złotego koloru. Następnie zostawiamy do wystudzenia – ciepłe ciasto może popękać.
Przygotowujemy krem - do garnka wsypujemy cukier, dodajemy wodę. Gdy cukier się rozpuści dodajemy cytrynę (obraną i pokrojoną na plastry). Gotujemy ok. 30 minut, aż będzie szklista. W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do przestudzonego cytrynowego syropu.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy ją z serem i z 2-4 łyżkami syropu cytrynowego (w zależności od preferencji). Masą smarujemy kruchy spód, a na wierzch układamy cytryny (cytryny można wyjąć na papier, by je odsączyć lub układać prosto z syropu, tworząc na kremie cienką jego warstwę). Mazurek chłodzimy przed podaniem.