Królika oczyścic podzielic na kawałki opruszyć solą,pieprzem i czerwona papryką. Łopatkę pokroić w grube plastry i również przyprawić solą pieprzem oraz czerwoną papryką. W rondlu roztopić masło i obsmażyć mięso z królika oraz łopatkę na złoty kolor. Jedną cebulę pokroić w piórka i dorzucić do mięsa. Dodać zielę, namoczone wcześniej suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Całość przykryć i dusić przez ok 1,5 godziny. Pod koniec duszenia dodać pokrojoną w mniejsze kawałki bułkę oraz oczyszczoną wątróbkę. Dusić jeszcze przez ok 5-8 min. Ostudzone mięso z królika obrać od kości, wszystko razem zmielić wraz z łopatką, wątróbką, namoczoną bułka i drugą surowącebulą 2-3 krotnie. Do zmielonego miesa dodać jajka, przyprawy oraz tłuszcz z pod duszenia mięsa, tak aby masa mięsna była "mlaska". Pasztet przełozyć do foremek i zapiekać w piekarniku w 180 C przez ok 1-1,5 godziny.
Podawać z żurawiną.