1. Składniki: sos sojowy, czosnek, piwo, musztardę, miód, ketchup tymianek mieszamy razem.
2.Marynatą zalewamy przepiórki. Odstawiamy do lodówki na noc
3. Po tym czasie wyjmujemy, czyścimy z marynaty, mięso osuszamy papierowym ręcznikiem.
4, dno woka wykładamy folią aluminiową, na dno wsypujemy herbatę i jałowieck do wędzenia. Na to kładziemy “ruszt” ( w zależności od stanu posiadania może to być metalowy/bambusowy koszyk do gotowania na parze, bądź konstrukcja wykonana z patyczków do szaszłyków - ważne, żeby mięso nie dotykało herbaty na dnie woka.
5. na ruszt kładziemy osuszone przepiórki, dokładnie przykrywamy pokrywką i właczamy wok na pełny gaz. Wędzimy przez przez ok 60 minut.
6. Czosnek ścieramy, pietruszkę drobno siekamy.
Do tego składniki: koncentrat podgrzybkowy,orzechy włoskie, parmezan sól, pieprz, ocet. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Nakładamy na pocięty na małe kanapeczki pumpernikiel, dekorujemy.
"konkurs wielkanoc" Przepiórka wędzona z pumperniklem i pesto podgrzybkowym
- Czas 1 godz. 30 min.
- Czas oczekiwania 12 godz.
- Trudność
- Porcja dla
przepiórka | 2 |
sos sojowy | 1/2 szklanki |
starty czosnek | 2 ząbki |
piwo | 3 łyżki |
ostra musztarda | 1 łyżka |
miód | 3 łyżki |
ketchup | 1łyżka |
tymianek | 3łyżki |
koncentrat grzybowy | 1/2 szklanki |
mielone orzechy włoskie | 3 łyżki |
tarty parmezan | 3 łyżki |
czosnek | 1 ząbek |
natka pietruszki | 1/2 peczka |
sól pieprz | do smaku |
ocet jablkowy | 1łyżka |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.