1. Składniki: sos sojowy, czosnek, piwo, musztardę, miód, ketchup tymianek mieszamy razem.
2.Marynatą zalewamy przepiórki. Odstawiamy do lodówki na noc
3. Po tym czasie wyjmujemy, czyścimy z marynaty, mięso osuszamy papierowym ręcznikiem.
4, dno woka wykładamy folią aluminiową, na dno wsypujemy herbatę i jałowieck do wędzenia. Na to kładziemy “ruszt” ( w zależności od stanu posiadania może to być metalowy/bambusowy koszyk do gotowania na parze, bądź konstrukcja wykonana z patyczków do szaszłyków - ważne, żeby mięso nie dotykało herbaty na dnie woka.
5. na ruszt kładziemy osuszone przepiórki, dokładnie przykrywamy pokrywką i właczamy wok na pełny gaz. Wędzimy przez przez ok 60 minut.
6. Czosnek ścieramy, pietruszkę drobno siekamy.
Do tego składniki: koncentrat podgrzybkowy,orzechy włoskie, parmezan sól, pieprz, ocet. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Nakładamy na pocięty na małe kanapeczki pumpernikiel, dekorujemy.
"konkurs wielkanoc" Przepiórka wędzona z pumperniklem i pesto podgrzybkowym
DrukujPrzepis użytkownika
- Czas przygotowania 1 godz. 30 min.
- Czas oczekiwania 12 godz.
- Trudność
- Porcja dla
przepiórka | 2 |
sos sojowy | 1/2 szklanki |
starty czosnek | 2 ząbki |
piwo | 3 łyżki |
ostra musztarda | 1 łyżka |
miód | 3 łyżki |
ketchup | 1łyżka |
tymianek | 3łyżki |
koncentrat grzybowy | 1/2 szklanki |
mielone orzechy włoskie | 3 łyżki |
tarty parmezan | 3 łyżki |
czosnek | 1 ząbek |
natka pietruszki | 1/2 peczka |
sól pieprz | do smaku |
ocet jablkowy | 1łyżka |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...