- 1. Drożdże, mleko i połowę cukru wymieszać i zostawić na chwilę. Masło roztopić. Formę natłuścić i posypać tartą bułką. Żółtka utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym.
- 2. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, masło i żółtka. Ciasto wyrabiać do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut.
- 3. Jabłko obrać i pokroić w grubą kostkę, posypać cynamonem, wymieszać i dodać żurawinę.
- 4. Ciasto wyjąć na posypaną mąką stolnicę, rozciągnąć dłońmi na prostokąt, rozłożyć nadzienie i zwinąć jak roladę.
- 5. Włożyć do formy, przykryć ściereczką na 15 minut. Piec ok 40 minut w temperaturze 170 stopni.