Pyzy z serem

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ziemniaki obrane i ugotowane 600 g
ziemniaki surowe obrane 600 g
jajko 1
mąka ziemniaczana 1-2 łyżki
sól do ciasta 1 1/2 łyżeczki
Na farsz i okrasę:
twaróg tłusty 250 g
cebula 3
Pieprz, sól do smaku
masło 100 g
sól do gotowania pyz 1 1/2 łyżki
Mięciutkie kluseczki z twarogowym farszem najlepsze są jeśli do ich przygotowania użyjemy sypkich i mączystych ziemniaków.

Przygotować farsz i okrasę: cebulę obrać i drobno posiekać w kostkę. Usmażyć na złoto na maśle. 2 kopiaste łyżki usmażonej cebuli wymieszać z twarogiem. Dobrze doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i utoczyć z farszu niewielkie kuleczki. Resztę cebuli zostawić na patelni.

Surowe ziemniaki utrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zmiksować. Mocno odcisnąć przez szmatkę, zachowując sok. Ziemniaki ugotowane przecisnąć przez praskę. Zagotować szeroki garnek osolonej wody. Zlać wodę z płynu po surowych ziemniakach, pozostały na dnie naczynia krochmal dodać do ziemniaków. W misce wymieszać obie masy ziemniaczane z jajkiem i solą. Z ciasta uformować kulkę, rozpłaszczyć ją, na środek placuszka włożyć kuleczkę farszu, otoczyć ją ciastem i ponownie utoczyć kulkę. Ugotować próbną pyzę. Jeżeli ciasto się nie rozpada, przygotować resztę pyz. Gdyby ciasto rozkleiło podczas gotowania dodać do niego 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Gotować pyzy partiami ok. 3 minut po wypłynięciu. Podawać polane gorącą okrasą.       

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.