- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki obrane i ugotowane | 600 g |
ziemniaki surowe obrane | 600 g |
jajko | 1 |
mąka ziemniaczana | 1-2 łyżki |
sól do ciasta | 1 1/2 łyżeczki |
Na farsz i okrasę: |
twaróg tłusty | 250 g |
cebula | 3 |
Pieprz, sól do smaku | |
masło | 100 g |
sól do gotowania pyz | 1 1/2 łyżki |
Przygotować farsz i okrasę: cebulę obrać i drobno posiekać w kostkę. Usmażyć na złoto na maśle. 2 kopiaste łyżki usmażonej cebuli wymieszać z twarogiem. Dobrze doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i utoczyć z farszu niewielkie kuleczki. Resztę cebuli zostawić na patelni.
Surowe ziemniaki utrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zmiksować. Mocno odcisnąć przez szmatkę, zachowując sok. Ziemniaki ugotowane przecisnąć przez praskę. Zagotować szeroki garnek osolonej wody. Zlać wodę z płynu po surowych ziemniakach, pozostały na dnie naczynia krochmal dodać do ziemniaków. W misce wymieszać obie masy ziemniaczane z jajkiem i solą. Z ciasta uformować kulkę, rozpłaszczyć ją, na środek placuszka włożyć kuleczkę farszu, otoczyć ją ciastem i ponownie utoczyć kulkę. Ugotować próbną pyzę. Jeżeli ciasto się nie rozpada, przygotować resztę pyz. Gdyby ciasto rozkleiło podczas gotowania dodać do niego 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Gotować pyzy partiami ok. 3 minut po wypłynięciu. Podawać polane gorącą okrasą.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...