Pyszny gulasz na piwie

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
szynka wieprzowa 1/2 kg
Piwo Paulaner 05 L
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
Przyprawa do gulaszu Prymat 1 torebka
Mielona papryka słodka Prymat 1 łyżeczka
liść laurowy 2 sztuki
ziele angielskie 3 ziarenka
mąka 2 łyżki
olej 1 łyżka
Soł i pieprz mała szczypta

1. Mięso opłukać i wytrzeć do sucha. Pokroić w grubszą kostkę

2. Mięsko oprószyć solą, pieprzem i mąką. Całosć wymieszać tak, aby każdy kawałek był obtoczony w mące.

3. Na patelni rozgrzać olej, dać mięso i smażyć tak, aby się zrumieniło.

4. Gdy mięso się zarumieni wrzucamy go do garnka, zalewamy piwem, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, cały czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, paprykę w proszku oraz przyprawę do gulaszu Prymat.

5. Gotujemy przez 45 minut. 

6. Po 45 minutach do kubeczka odlewamy trochę sosu powadtałego z piwa, mieszamy z łyżeczką mąki i gotujemy jeszcze przez 10-15 minut.

 

7. Podajemy z ziemniaczkami z wody lub knedlami.

 

Życzę wszystkim smacznego :)

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.