Składniki na ciasto podane są do jednego biszkopta. Należy upiec 3 takie same placki, czyli wszystkie składniki pomnożyć trzykrotnie. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, żółtka, i łyżką wmieszać mąkę zmieszaną z proszkiem i cukrem. Upiec z tego 1 biszkopt. Należy upiec takie trzy biszkopty.
MASA: Pół litry mleka zagotować, a w reszcie mleka wymieszać wszystkie składniki prócz masła i galaretki. Połączyć razem z gotującym się mlekiem i mieszać na wolnym ogniu do powstania gęstego budyniu. Zrobić galaretkę jak podano na opakowaniu. Odstawić do wystygnięcia. Następnie wziąć masło i zmiksować, dodać po trochu budyniu. Można dodać kieliszek albo dwa spirytusu. Następnie wmieszać lekko tężejąca galaretkę. Odstawić. Składać placki razem i smarować masą, gorę i boki ładnie zdobić.
- Czas przygotowania 2 godz.
- Czas oczekiwania 1 godz. 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
jajka | 2 sztuki |
cukier | 1 szklanka |
mąka krupczatka | 2 łyżki |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
cukier wanilinowy | 1 łyżeczka |
Masa | do placka |
mleko | 750 ml |
cukier waniliowy | 1 opakowanie |
mąka ziemniaczana | 2 łyżki |
mąka | 2 łyżki |
margaryna | 15 kostki |
galaretka truskawkowa | 1 opakowanie |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...