Pyry z gzikiem
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki | 6 |
sol do gotowania | 1 łyżka |
twaróg tłusty | 250 g |
śmietana 18% | 400 ml |
szczypiorek | 2 pęczki |
Sól, pieprz do smaku | |
masło | 60 g |
Danie rodem z wielkopolski. Najpopularniejszy piątkowy obiad od XIX wieku, kiedy to ziemniaki stały się popularne w poznańskim. Ziemniaki gotuje się w mundurkach, dzięki czemu zachowują więcej witamin. Najlepiej użyć odmian mączystych, takich jak Augusta, Omega, Agria czy Jurata.
Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonym wrzątku. W tym czasie przygotować gzik: twaróg pokruszyć i wymieszać ze śmietaną. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. Dodać do twarogu, doprawić solę i pieprzem.
Gorące ziemniaki przekroić wzdłuż na połówki, posmarować masłem, na wierzchu położyć łyżkę gziku. Podawać
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.