Pyry z gzikiem

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ziemniaki 6
sol do gotowania 1 łyżka
twaróg tłusty 250 g
śmietana 18% 400 ml
szczypiorek 2 pęczki
Sól, pieprz do smaku
masło 60 g
Danie rodem z wielkopolski. Najpopularniejszy piątkowy obiad od XIX wieku, kiedy to ziemniaki stały się popularne w poznańskim. Ziemniaki gotuje się w mundurkach, dzięki czemu zachowują więcej witamin. Najlepiej użyć odmian mączystych, takich jak Augusta, Omega, Agria czy Jurata.

Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonym wrzątku. W tym czasie przygotować gzik: twaróg pokruszyć i wymieszać ze śmietaną. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. Dodać do twarogu, doprawić solę i pieprzem. 
Gorące ziemniaki przekroić wzdłuż na połówki, posmarować masłem, na wierzchu położyć łyżkę gziku. Podawać 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.