Puszysty krem cytrynowy
- Czas 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
cytryny | 3 |
cukier | 10 łyżek |
żelatyna | 2 płaskie łyżki |
jajka | 4 |
Lekki, orzeźwiający deser znakomity po obfitym posiłku.
Zetrzeć skórkę z jednej cytryny i wycisnąć sok ze wszystkich zostawiając ewentualnie kilka plasterków do dekoracji. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody a następnie rozpuścić na parze. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę. Gdy będzie prawie sztywna dodawać po łyżce cukier miksując nadal. Ubijając dodać po jednym żółtku. Łyżką wmieszać w krem rozpuszczoną żelatynę, mieszając długo i dokładnie od dna. Rozlać krem do pucharków i wstawić do lodówki (najlepiej na noc). Podawać z plasterkami cytryny, ewentualnie bitą śmietaną lub małymi bezami.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.