Puszysty krem cytrynowy

  • Czas 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
cytryny 3
cukier 10 łyżek
żelatyna 2 płaskie łyżki
jajka 4
Lekki, orzeźwiający deser znakomity po obfitym posiłku.

Zetrzeć skórkę z jednej cytryny i wycisnąć sok ze wszystkich zostawiając ewentualnie kilka plasterków do dekoracji.  Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody a następnie rozpuścić na parze. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę. Gdy będzie prawie sztywna dodawać po łyżce cukier miksując nadal. Ubijając dodać po jednym żółtku. Łyżką wmieszać w krem rozpuszczoną żelatynę, mieszając długo i dokładnie od dna. Rozlać krem do pucharków i wstawić do lodówki (najlepiej na noc).  Podawać  z plasterkami cytryny, ewentualnie bitą śmietaną lub małymi bezami. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.