- Czas 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
cytryny | 3 |
cukier | 10 łyżek |
żelatyna | 2 płaskie łyżki |
jajka | 4 |
Zetrzeć skórkę z jednej cytryny i wycisnąć sok ze wszystkich zostawiając ewentualnie kilka plasterków do dekoracji. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody a następnie rozpuścić na parze. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę. Gdy będzie prawie sztywna dodawać po łyżce cukier miksując nadal. Ubijając dodać po jednym żółtku. Łyżką wmieszać w krem rozpuszczoną żelatynę, mieszając długo i dokładnie od dna. Rozlać krem do pucharków i wstawić do lodówki (najlepiej na noc). Podawać z plasterkami cytryny, ewentualnie bitą śmietaną lub małymi bezami.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...