Purée ziemniaczane
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
duże ziemniaki o żółtym miąższu | 4 |
bardzo świeży twaróg (zmiksowany) | 250 g |
masło | 100 g |
smietana 36% | 200 ml |
czosnek | 1 główka |
sól, świeżo zmielony pieprz | do smaku |
oliwa |
Najzdrowsze są kartofle w mundurkach, ale do mielonego nie ma to jak pyszne, świeżo przyrządzone purée.
Ścinamy wierzch główki czosnku, smarujemy oliwą, układamy na blasze, przyprawiamy i przykrywamy folią do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 C przez 45 minut, aż zrobi się złotobrązowy.
Gotujemy ziemniaki, obieramy, miksujemy. Przekładamy purée do rondla, łączymy ze śmietaną i dodajemy roztarty upieczony czosnek. Dokładnie mieszamy. Podgrzewamy masę przez 30 sekund. Dodajemy masło i twaróg. Całość mieszamy energicznie aż twaróg i masło całkowicie wtopią się w masę. Przyprawiamy do smaku.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.