Purée z kalafiora
- Czas 10 min.
- Czas oczekiwania 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
kalafior | 1 główka |
bulion z kurczaka | 1 szklanka |
masło | 3 łyżki |
posiekany świeży tymianek | 1 łyżeczka |
sól | |
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku |
Znudziło Wam się purée z ziemniaków? Spróbujcie kremowego, delikatnego puree z kalafiora. Idealnie komponuje się ze steakami i duszonymi mięsami.
W dużym garnku zagotować bulion z kurczaka. Dodać kalafiora i znów doprowadzić do wrzenia. Gotować kalafiora przez 20 minut. Wyjąć kalafiora z bulionu łyżką cedzakową i zmiksować w malakserze z 3 łyżkami bulionu i masłem. Na końcu doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.