Purée z kalafiora

  • Czas 10 min.
  • Czas oczekiwania 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kalafior 1 główka
bulion z kurczaka 1 szklanka
masło 3 łyżki
posiekany świeży tymianek 1 łyżeczka
sól
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Znudziło Wam się purée z ziemniaków? Spróbujcie kremowego, delikatnego puree z kalafiora. Idealnie komponuje się ze steakami i duszonymi mięsami.

W dużym garnku zagotować bulion z kurczaka. Dodać kalafiora i znów doprowadzić do wrzenia. Gotować kalafiora przez 20 minut. Wyjąć kalafiora z bulionu łyżką cedzakową i zmiksować w malakserze z 3 łyżkami bulionu i masłem. Na końcu doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.