Puree marchewkowo-ziemniaczane
- Czas 25 min.
- Trudność
- Porcja dla
marchewka | 1000 g |
ziemniaki | 1000 g |
pietruszka | 1 |
seler | 1/2 |
bulion | 1/2 szklanki |
natka pietruszki | garść |
masło | 2 łyżki |
sól | |
pieprz |
Słodkie, aksamitne purée znakomite jest jako dodatek do tradycyjnego mielonego.
Obrać warzywa i pokroić na równej wielkości kawałki. Wrzucić do lekko osolonej wrzącej wody i gotować około 15 minut. Odcedzić i przełożyć na rozgrzaną patelnię. Dodać masło, doprawić i wymieszać. Wlać bulion, wymieszać i przykryć szklaną pokrywką. Dusić, aż warzywa będą miękkie. Rozgnieść tłuczkiem lub dużym widelcem i w razie potrzeby dodać odrobinę masła. Masa powinna mieć grudki, ale można także przecisnąć przez praskę, żeby otrzymać gładkie puree. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.