Puree marchewkowo-ziemniaczane

  • Czas 25 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
marchewka 1000 g
ziemniaki 1000 g
pietruszka 1
seler 1/2
bulion 1/2 szklanki
natka pietruszki garść
masło 2 łyżki
sól
pieprz
Słodkie, aksamitne purée znakomite jest jako dodatek do tradycyjnego mielonego.

Obrać warzywa i pokroić na równej wielkości kawałki. Wrzucić do lekko osolonej wrzącej wody i gotować około 15 minut. Odcedzić i przełożyć na rozgrzaną patelnię. Dodać masło, doprawić i wymieszać. Wlać bulion, wymieszać i przykryć szklaną pokrywką. Dusić, aż warzywa będą miękkie. Rozgnieść tłuczkiem lub dużym widelcem i w razie potrzeby dodać odrobinę masła. Masa powinna mieć grudki, ale można także przecisnąć przez praskę, żeby otrzymać gładkie puree. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.