Ptysie z bitą śmietaną i polewą czekoladową
- Czas 2 godz.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto ptysiowe | 1 porcja |
śmietanka tortowa 36% | 1 litr |
cukier puder | 1,5 szklanki |
czekolada gorzka | 200 g |
masło | 100 g |
Ten klasyczny przepis można bez trudu wykonać w domu.
Przygotować ptysie według przepisu: http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/ciasto-ptysiowe/. Przekroić wystudzone ptysie na pół. Ubić śmietankę, dodając cukier (ilość cukru zależy od gustu). Za pomocą rękawa cukierniczego nakładać ubitą śmietankę na spody ptysiów. Przykryć wierzchnimi częściami. Jedną tabliczkę czekolady (100 g) rozpuścić na malutkim ogniu lub w kąpieli wodnej z 50 g masła. Mieszać cały czas aby uzyskać gładką polewę. Polewą szybo polać ptysie. Polewa bardzo szybko zastyga, należy się więc pośpieszyć. Dlatego nie robimy polewy z całej czekolady jednocześnie, tylko w dwóch partiach. Gdy wykorzystamy pierwszą porcję polewy, robimy drugą i polewamy pozostałe ptysie.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.