Ptysie z bitą śmietaną i polewą czekoladową

  • Czas 2 godz.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto ptysiowe 1 porcja
śmietanka tortowa 36% 1 litr
cukier puder 1,5 szklanki
czekolada gorzka 200 g
masło 100 g
Ten klasyczny przepis można bez trudu wykonać w domu.

Przygotować ptysie według przepisu: http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/ciasto-ptysiowe/. Przekroić wystudzone ptysie na pół. Ubić śmietankę, dodając cukier (ilość cukru zależy od gustu). Za pomocą rękawa cukierniczego nakładać ubitą śmietankę na spody ptysiów. Przykryć wierzchnimi częściami. Jedną tabliczkę czekolady (100 g) rozpuścić  na malutkim ogniu lub w kąpieli wodnej z 50 g masła. Mieszać cały czas aby uzyskać gładką polewę. Polewą szybo polać ptysie. Polewa bardzo szybko zastyga, należy się więc pośpieszyć. Dlatego nie robimy polewy z całej czekolady jednocześnie, tylko w dwóch partiach. Gdy wykorzystamy pierwszą porcję polewy, robimy drugą i polewamy pozostałe ptysie.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.