- Czas przygotowania 2 godz.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto ptysiowe | 1 porcja |
śmietanka tortowa 36% | 1 litr |
cukier puder | 1,5 szklanki |
czekolada gorzka | 200 g |
masło | 100 g |
Przygotować ptysie według przepisu: http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/ciasto-ptysiowe/. Przekroić wystudzone ptysie na pół. Ubić śmietankę, dodając cukier (ilość cukru zależy od gustu). Za pomocą rękawa cukierniczego nakładać ubitą śmietankę na spody ptysiów. Przykryć wierzchnimi częściami. Jedną tabliczkę czekolady (100 g) rozpuścić na malutkim ogniu lub w kąpieli wodnej z 50 g masła. Mieszać cały czas aby uzyskać gładką polewę. Polewą szybo polać ptysie. Polewa bardzo szybko zastyga, należy się więc pośpieszyć. Dlatego nie robimy polewy z całej czekolady jednocześnie, tylko w dwóch partiach. Gdy wykorzystamy pierwszą porcję polewy, robimy drugą i polewamy pozostałe ptysie.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...