Pstrąga umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Zamarynować na 15 min w oliwie, soli i pieprzu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej rybę z rozgniecionymi, nieobranymi ząbkami czosnku. Polać pstrąga resztą marynaty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut. Wymieszać w szklance wodę z wywarem rybnym, odrobiną oliwy, szafranu i odstawić na parę minut. Wylać wszystko na patelnię i zagotować. Dodać masło, wymieszać dokładnie i gotować aż zgęstnieje. Odstawić z gazu, dodać mascarpone i wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Upieczoną rybę polać sosem i podawać z grzankami.
Pstrąg w sosie szafranowym
- Czas 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
filet z pstrąga | 4 |
czosnek | 2 ząbki |
woda | 250 ml |
wywar rybny | 2 łyżki |
serek mascarpone | 1 łyżka |
masło | 1 łyżka |
świeży, drobno posiekany tymianek | garść |
nitki szafranu | szczypta |
świeżo mielona sól morska | |
pieprz | |
oliwa |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.