Pstrąg w pieczony z boczkiem

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pstrągi całe 4
boczek wędzony 8 plasterków
cytryny do podania 2
natka pietruszki 1 pęczek
sól i pieprz do smaku
masło cytrynowe:
masło 100g
skórka z 1 cytryny
sok z cytryny 1 łyżka
Dodatek boczku i masła cytrynowego sprawia, że ten świąteczny pstrąg smakuje bosko.

 Wypatroszone pstrągi umyć, osuszyć leciutko posolić wewnątrz. Do wnętrza każdej ryby włożyć kilka gałązek pietruszki. Pstrągi owinąć plasterkami boczku. Ułożyć w naczyniu do zapiekania lub na blasze. Nagrzać piekarnik do 180 C. Wstawić pstrągi i piec około 30 minut. W tym czasie miękkie masło rozetrzeć ze startą na tarce skórką z cytryny. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Wyjąc upieczone pstrągi i an każdym położyć łyżkę masła cytrynowego. Podawać natychmiast z cząstkami cytryn.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.