Pstrąg w pieczony z boczkiem
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
pstrągi całe | 4 |
boczek wędzony | 8 plasterków |
cytryny do podania | 2 |
natka pietruszki | 1 pęczek |
sól i pieprz do smaku |
masło cytrynowe: | |
masło | 100g |
skórka z 1 cytryny | |
sok z cytryny | 1 łyżka |
Dodatek boczku i masła cytrynowego sprawia, że ten świąteczny pstrąg smakuje bosko.
Wypatroszone pstrągi umyć, osuszyć leciutko posolić wewnątrz. Do wnętrza każdej ryby włożyć kilka gałązek pietruszki. Pstrągi owinąć plasterkami boczku. Ułożyć w naczyniu do zapiekania lub na blasze. Nagrzać piekarnik do 180 C. Wstawić pstrągi i piec około 30 minut. W tym czasie miękkie masło rozetrzeć ze startą na tarce skórką z cytryny. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Wyjąc upieczone pstrągi i an każdym położyć łyżkę masła cytrynowego. Podawać natychmiast z cząstkami cytryn.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.