Umyć ryby i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić cytryny w plasterki. Włożyć do środka ryb z gałązkami tymianku i rozgniecionym czosnkiem w łupkach. Nasmarować ryby oliwą i posypać solą i pieprzem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C na 10-15 minut. Wyciągnąć z ryb nadzienie. Posiekać drobno tymianek z czosnkiem wyciśniętym z łupek. Wyłożyć przyprawy na wierzch ryby. Podawać z plasterkami pieczonych ziemniaków.
Pstrąg pieczony
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
pstrąg oczyszczony z łusek i wypatroszony | 4 |
cytryna | 2 |
świeży tymianek | 2 garście |
czosnek | 8 ząbków |
świeżo zmielona sól morska | |
pieprz | |
oliwa |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.