Przekąska - jajka podsmażane na patelni

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
duże jajka 5
duże pieczarki 10 ok 05 kg
cebula 2
koperek 1 pęczek
natka pietruszki 1 pęczek
śmietana 1 łyżka
musztarda 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
masło odrobina
olej w rozpylaczu do smażenia minimalna ilość
waflowe jajka Vafini 16

Jaja ugotować na twardo, obrać o drobno posiekać.

Pieczarki i cebulę drobno posiekać i usmażyć na maśle. Ostudzone dodać do jajek. Wsypać posiekany koperek i natkę. Dodać śmietanę, musztardę i wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Każdą waflową foremkę wypełnić równo farszem odrobinę ponad powierzchnię wafla.

Na patelni:

Na dużej patelni rozpylić odrobinę oleju. Na rozgrzaną patelnie kłaść połówki jajek, farszem do dołu. Smażyć na małym ogniu przez około 3-4 minity do momentu aż farsz będzie przyrumieniony. W czasie smażenia można patelnię przykryć pokrywką aby farsz równomiernie się zagrzał.

* polecamy podsmażyć jajka na teflonowej patelni bez dodatku oleju

Podawać ciepłe, zaraz po zdjęciu z patelni.

Nieco zdrowiej - w piekarniku:

Jajka ułożyćna ruszcie i zapiec w piekarniku z termoobiegiem w temp. 180 C przez ok. 5 minut. Dla ozdoby posypać jajka drobnym koperkiem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.