Przygotować sos. Posiekać bardzo drobno cebulę, marchewkę i seler. Boczek pokroić w paseczki i wytopić na oliwie. Dodać do boczku warzywa i mięso mielone. Powoli smażyć na małym ogniu, mieszając. Wlać wino. Mieszać aż odparuje. Dodać przecier pomidorowy. Przyprawić oregano i pieprzem. Dodać bulion i od czasu do czasu mieszając, gotować 3 godziny pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Jeżeli trzeba odparować nadmiar płynu, doprawić śmietanką, pieprzem, solą i cukrem. Ugotować makaron. Podawać makaron z sosem.
Prawdziwe spaghetti bolognese
- Czas 3 godz.
- Trudność
- Porcja dla
cebula | 2 |
marchewka | 1 duża |
seler naciowy | 2 łodygi |
boczek | 200 g |
mięso mielone wołowo-wieprzowe | 500 g |
oliwa | 5 łyżek |
czerwone półwytrawne wino | 2 szklanki |
przecier pomidorowy | 2 łyżki |
oregano | |
sok z cytryny | |
bulion mięsny | 2 szklanki |
śmietanka | pół szklanki |
makaron spaghetti | 500 g |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.