Powidła śliwkowe z 1688 roku

  • Czas 4 godz.
  • Czas oczekiwania 4 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
śliwki węgierki 5 kg

PRZEPIS STARY,ALE SMAK REWELACJA!!!

Śliwki umyj,pozbaw pestek i przepołów.

Przłełóż do garnka (moja babcia zawsze robiła je w brytwannie),co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką.

Pierwszego dnia smaż 3-4 godziny,mozna nawet 5.

Owoce puszczą sok,zmniejszą objętość i zgęstnieją.

Drugiego dnia znów smaż 4-5 godzin,zmiejsz ogień i co chwilkę mieszaj.

Tak samo dnia trzeciego i czwartego.

Powidła będą gotowe,kiedy nabiorą brązowego koloru,nabrane łyżką mają spadać większymi płatami.

Gorące przełoż do słoików i ustaw je dnem do góry aż do całkowitego ostygnięcia.

Słoiki przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

 

 

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.