Powidła królewskie

  • Czas 6 godz.
  • Czas oczekiwania 2 dni
  • Trudność
  • Porcja dla
śliwki węgierki 5 kg
orzechy włoskie 3 szklanki
gruszki (niekoniecznie) 1 kg
Dodatek orzechów powoduje, że powidła śliwkowe przyjemnie chrupią.

Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki. Smażyć w szerokim rondlu mieszając drewnianą łyżką. Po 1-2 godzinach smażenia odstawić do następnego dnia. Ponownie zagotować, smażyć 1-2 godziny, odstawić. Czynność należy powtórzyć co najmniej trzykrotnie. Powidła są gotowe, gdy z łyżki spadają płatami. Przebrane orzechy pokroić i dodać do śliwek na początku ostatniego smażenia. Gotowe powidła wkładać do czystych, wyparzonych słoików, zakręcać i odstawiać do góry dnem. Jeśli chcemy przygotować powidła z dodatkiem gruszek, należy obrać je, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki i dodać na początki smażenia. Powidła można tez aromatyzować kardamonem lub cynamonem, dodając laskę cynamonu do smażenia i usuwając prze włożeniem powideł do słoików. Prawdziwe powidła przygotowuje się bez cukru. Można je zrobić tylko z bardzo dojrzałych (marszczących się przy ogonku) prawdziwych węgierek. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.