- Czas przygotowania 6 godz.
- Czas oczekiwania 2 dni
- Trudność
- Porcja dla
śliwki węgierki | 5 kg |
orzechy włoskie | 3 szklanki |
gruszki (niekoniecznie) | 1 kg |
Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki. Smażyć w szerokim rondlu mieszając drewnianą łyżką. Po 1-2 godzinach smażenia odstawić do następnego dnia. Ponownie zagotować, smażyć 1-2 godziny, odstawić. Czynność należy powtórzyć co najmniej trzykrotnie. Powidła są gotowe, gdy z łyżki spadają płatami. Przebrane orzechy pokroić i dodać do śliwek na początku ostatniego smażenia. Gotowe powidła wkładać do czystych, wyparzonych słoików, zakręcać i odstawiać do góry dnem. Jeśli chcemy przygotować powidła z dodatkiem gruszek, należy obrać je, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki i dodać na początki smażenia. Powidła można tez aromatyzować kardamonem lub cynamonem, dodając laskę cynamonu do smażenia i usuwając prze włożeniem powideł do słoików. Prawdziwe powidła przygotowuje się bez cukru. Można je zrobić tylko z bardzo dojrzałych (marszczących się przy ogonku) prawdziwych węgierek.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...