Powałki z serem
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
na ciasto: | |
ziemniaki sypkie ugotowane | 1 kg |
jajka | 2 |
mąka | ok. 400 g |
drożdze | 100 g |
sól do ciasta | 1/2 łyżki |
cukier | 1 1/2 łyżki |
kminek | łyżka |
boczek | 100 g |
na farsz: | |
twaróg tłusty | 200 g |
cebula | 1 duża |
Sól, pieprz do smaku | |
oliwa | 2 łyżki |
Przygotować farsz: cebulę drobno pokroić, usmażyć na 2 łyżkach oleju. Wymieszać z twarogiem, doprawić pieprzem i solą. Farsz musi mieć wyrazisty smak. Z farszu utoczyć 18 kuleczek. Drobno pokroić boczek. Rozetrzeć drożdże z cukrem. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajka, wsypać mąkę, sól, rozpuszczone drożdże i wyrobić luźne ciasto, z którego da się formować kulki. Ciasto jest dość klejące, więc żeby nie kleiło się do rąk należy po wyrobieniu ciasta, umyć ręce i posmarować dłonie oliwą. Nagrzać piekarnik do 160 C.
Oderwać naoliwionymi dłońmi kawałek ciasta, utoczyć z niego kulkę, spłaszczyć ją, na środek włożyć kuleczkę farszu, otoczyć ciastem i ponownie utoczyć kulę. Ponownie ją spłaszczyć formując podłużny kotlecik. Tępą stroną noża zrobić na wierzchu wzór kratki, położyć bułeczkę na oprószonej mąką blasze i przygotować kolejne bułeczki. Posypać bułki kminkiem i boczkiem. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C i piec do zrumienienia, ok 30 minut. Podawać na gorąco do czystego barszczu, lub po ostudzeniu jako przekąskę.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.