- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
na ciasto: | |
ziemniaki sypkie ugotowane | 1 kg |
jajka | 2 |
mąka | ok. 400 g |
drożdze | 100 g |
sól do ciasta | 1/2 łyżki |
cukier | 1 1/2 łyżki |
kminek | łyżka |
boczek | 100 g |
na farsz: | |
twaróg tłusty | 200 g |
cebula | 1 duża |
Sól, pieprz do smaku | |
oliwa | 2 łyżki |
Przygotować farsz: cebulę drobno pokroić, usmażyć na 2 łyżkach oleju. Wymieszać z twarogiem, doprawić pieprzem i solą. Farsz musi mieć wyrazisty smak. Z farszu utoczyć 18 kuleczek. Drobno pokroić boczek. Rozetrzeć drożdże z cukrem. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajka, wsypać mąkę, sól, rozpuszczone drożdże i wyrobić luźne ciasto, z którego da się formować kulki. Ciasto jest dość klejące, więc żeby nie kleiło się do rąk należy po wyrobieniu ciasta, umyć ręce i posmarować dłonie oliwą. Nagrzać piekarnik do 160 C.
Oderwać naoliwionymi dłońmi kawałek ciasta, utoczyć z niego kulkę, spłaszczyć ją, na środek włożyć kuleczkę farszu, otoczyć ciastem i ponownie utoczyć kulę. Ponownie ją spłaszczyć formując podłużny kotlecik. Tępą stroną noża zrobić na wierzchu wzór kratki, położyć bułeczkę na oprószonej mąką blasze i przygotować kolejne bułeczki. Posypać bułki kminkiem i boczkiem. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C i piec do zrumienienia, ok 30 minut. Podawać na gorąco do czystego barszczu, lub po ostudzeniu jako przekąskę.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...