Potrawka z królika
- Czas 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
kawałki królika | 2 |
ugotowane ziemniaki | 4 (średnie) |
szalotka | 4 |
białe wino wytrawne | 100 ml |
ulubione zioła | |
świeży, posiekany rozmaryn | 2 łyżki |
śmietana kremówka | 100 ml |
masło | 2 łyżki |
Królik to tradycyjne śląskie danie.
Pokroić polędwiczki w ukośne plastry. Posiekać szalotki. Rozgrzać masło na patelni. Zeszklić szalotki. Dodać mięso i podsmażyć na złoty kolor. Dolać wino, dodać zioła, rozmaryn i gotować 15 minut. Pokrojone w kostkę ziemniaki włożyć do mięsa. Dolać śmietankę i gotować tak długo, aż sos będzie odpowiednio gęsty.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.