Pory grillowane z czosnkiem
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
pory | 4 |
czosnek | główka |
tymianek świeży | garść |
sól morska gruba | 2łyżeczki |
pieprz | |
oliwa |
Do tego dania nadają się tylko młode, soczyste pory i młody, słodki czosnek.
Odkroić ciemnozielone części porów. Białe części przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać. Pokroić pory w poprzek na kawałki (ok 5 cm). Przygotować spory kawałek folii aluminiowej. Skropić folię oliwą. Obrać czosnek, opłukać tymianek. Ułożyć pory na folii, obłożyć całymi ząbkami czosnku, posypać solą, oprószyć pieprzem. Na wierzchu ułożyć gałązki tymianku. Szczelnie zawinąć folię i grillować pory ok 20 minut. Rozwinąć, sprawdzić czy są miękkie. Przed podaniem skropić oliwą i ewnetualnie sokiem z cytryny.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.