Portugalska zupa z batatów i chorizo

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 35 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
g chorizo 250
g ziemniaków 350
g mrożonego szpinaku w liściach 225
duże bataty 2
duża cebula 1
ząbki czosnku 2
łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2
łyżka oliwy 1
litry bulionu drobiowego 2
pieprz do smaku
sól do smaku
g chorizo 250
g ziemniaków 350
ząbki czosnku 2
łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2
litry bulionu drobiowego 2
Ziemniaki i bataty obieramy ze skórki,myjemy i kroimy w kostkę.Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.Z kiełbasy chorizo usuwamy skórkę i kroimy w plasterki.W garnku rozgrzewamy oliwę,wrzucamy kiełbasę i podsmażamy chwilę.Wyjmujemy ją do miseczki a do garnka wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy do momentu,aż cebula się zeszkli.Wrzucamy oba rodzaje ziemniaków,dodajemy słodką paprykę i zalewamy bulionem.Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut,aż ziemniaki będą miękkie.Dodajemy chorizo i szpinak.Gotujemy jeszcze około 10 minut.Doprawiamy solą i pieprzem.
Moje uwagi:
*użyłam ostrego chorizo
dodałam odrobinę papryki chili w proszku 
 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.