Ahh zebrało mi się na wspomnienia. Szukając piwa do grilla w lodówce znalazłem pyszne pomidory, które kiedyś smakiem przykuły już moją uwagę. Szczególnie duże wrażenie robią zimą, kiedy możemy wyciągnąć je z szafy i czujemy smak lata. Przepis z półki babci Eve. Polecam spróbujcie zrobić.
<span none"=""> 1/2 litra wody zagotowac i rozpuścić w niej żelatynę
Pozostałą wodę przegotować. Pomidory obrać ze skórki i pokroić na duże części, włożyć do słoików. Paprykę pokroić. Cebule i czosnek pokroić w plastry. Do każdego słoika włożyć pomidory, paprykę, prążki cebuli, plasterki czosnku, ziarno ziela angielskiego. Przegotowaną wodę dodać do rozpuszczonej żelatyny, wymieszać i wlać do słoików z warzywami, słoiki zamknąć i gotować 10-15 min na małym ogniu.
Do każdego 1/2 litrowego słoika można dodać po 2-3 małe papryczki chili.
Pomidory w galarecie
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
pomidor | 1 kg |
woda | 1 lit |
sól | 1 łyżka |
Ocet 10 | 3 łyżki |
cukier | 3 łyżki |
żelatyna | 50 gram |
cebula | 2 sztuki |
czosnek | 5 ząbków |
ziele angielskie | 10 ziaren |
Papryczki chilli | 10 sztuk |
Papryka zielona czerwona żółta | 1 sztuka |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.