Pomidory w galarecie

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pomidor 1 kg
woda 1 lit
sól 1 łyżka
Ocet 10 3 łyżki
cukier 3 łyżki
żelatyna 50 gram
cebula 2 sztuki
czosnek 5 ząbków
ziele angielskie 10 ziaren
Papryczki chilli 10 sztuk
Papryka zielona czerwona żółta 1 sztuka

Ahh zebrało mi się na wspomnienia. Szukając piwa do grilla w lodówce znalazłem pyszne pomidory, które kiedyś smakiem przykuły już moją uwagę. Szczególnie duże wrażenie robią zimą, kiedy możemy wyciągnąć je z szafy i czujemy smak lata. Przepis z półki babci Eve. Polecam spróbujcie zrobić.

<span none"=""> 1/2 litra wody zagotowac i rozpuścić w niej żelatynę
Pozostałą wodę przegotować. Pomidory obrać ze skórki i pokroić na duże części, włożyć do słoików. Paprykę pokroić. Cebule i czosnek pokroić w plastry. Do każdego słoika włożyć pomidory, paprykę, prążki cebuli, plasterki czosnku, ziarno ziela angielskiego. Przegotowaną wodę dodać do rozpuszczonej żelatyny, wymieszać i wlać do słoików z warzywami, słoiki zamknąć i gotować 10-15 min na małym ogniu.
Do każdego 1/2 litrowego słoika można dodać po 2-3 małe papryczki chili.
 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.