Pomidory suszone w tymiankowej zalewie na ostro
- Czas 2 godz.
- Czas oczekiwania 10 godz.
- Trudność
- Porcja dla
pomidory podłużne o mięsistym miąższu | 5 kg |
sól morska | 2 łyżeczki |
zalewa: | |
oliwa | 2 l |
Tymianek świeży lub suszony | 1 doniczka lub 4 łyż |
czosnek | 6 ząbków |
ocet balsamiczny | 2 łyżki |
papryczki chili | 6 |
Najsmaczniejsze są zamarynowane w dobrej oliwie z tymiankiem lub rozmarynem i czosnkiem, choć oczywiście każdy może eksperymentować z dodatkami wg własnego uznania.
Pomidory umyć, osuszyć przeciąć wzdłuż na pół. Wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne. Rozłożyć pomidory na kratce miąższem do góry. Lekko posolić każdą połówkę. Wstawić do piernika rozgrzanego do 80 stopni: grzanie góra + dół + termoobieg. Suszyć około 10 godzin, co godzinę uchylając drzwiczki piekarnika by dać ujście parze. Wyjąć, gdy są suche, ale jeszcze sprężyste. Przełożyć do miski, wymieszać z tymiankiem, plasterkami czosnku, papryczką chili i octem. Zostawić na noc. Przełożyć do wypieczonych w piekarniku słoików układając dość ciasno. Zalać gorącą oliwą z oliwek. Zakręcić wygotowanymi pokrywkami, postawić do wystygnięcia „do góry nogami”. Tak przygotowanych nie trzeba pasteryzować.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.