- Czas przygotowania 2 godz.
- Czas oczekiwania 10 godz.
- Trudność
- Porcja dla
pomidory podłużne o mięsistym miąższu | 5 kg |
sól morska | 2 łyżeczki |
zalewa: | |
oliwa | 2 l |
Tymianek świeży lub suszony | 1 doniczka lub 4 łyż |
czosnek | 6 ząbków |
ocet balsamiczny | 2 łyżki |
papryczki chili | 6 |
Pomidory umyć, osuszyć przeciąć wzdłuż na pół. Wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne. Rozłożyć pomidory na kratce miąższem do góry. Lekko posolić każdą połówkę. Wstawić do piernika rozgrzanego do 80 stopni: grzanie góra + dół + termoobieg. Suszyć około 10 godzin, co godzinę uchylając drzwiczki piekarnika by dać ujście parze. Wyjąć, gdy są suche, ale jeszcze sprężyste. Przełożyć do miski, wymieszać z tymiankiem, plasterkami czosnku, papryczką chili i octem. Zostawić na noc. Przełożyć do wypieczonych w piekarniku słoików układając dość ciasno. Zalać gorącą oliwą z oliwek. Zakręcić wygotowanymi pokrywkami, postawić do wystygnięcia „do góry nogami”. Tak przygotowanych nie trzeba pasteryzować.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...