Pomidorowe pikle
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 3 godz.
- Trudność
- Porcja dla
pomidory (małe, twarde) | 500 g |
sól morska | 1 łyżka |
pieprz czarny mielony | 1 łyżeczka |
suszona papryka | 1 łyżeczka |
suszona kolendra | 1 łyżeczka |
suszona mięta | 1 łyżeczka |
czosnek poszatkowany | 4 ząbki |
ocet winny z czerwonego wina | 400 ml |
słoiki (300 ml) | 3 |
Obłędnie smakują z rybami i kurczakiem. Korzystajmy z małych, pełnych aromatu polnych pomidorów.
Zielone końcówki pomidorów wyciąć ostrym nożem. Zrobić nacięcie w formie krzyżyka. Do każdego nacięcia wsypać odrobinę soli i położyć na 2-3 godziny na papierowym ręczniku aby odciekły. Połączyć pieprz, paprykę, miętę i kolendrę. Wsypać szczyptę mieszanki do każdego nacięcia. Włożyć pomidory razem z plasterkami czosnku do wyparzonych słoików. Wlać ocet winny tak, aby zakrył pomidory. Zamknąć słoiki i potrząsnąć nimi, aby usunąć bąbelki powietrza. Przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu 2 tygodnie.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.