- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 3 godz.
- Trudność
- Porcja dla
pomidory (małe, twarde) | 500 g |
sól morska | 1 łyżka |
pieprz czarny mielony | 1 łyżeczka |
suszona papryka | 1 łyżeczka |
suszona kolendra | 1 łyżeczka |
suszona mięta | 1 łyżeczka |
czosnek poszatkowany | 4 ząbki |
ocet winny z czerwonego wina | 400 ml |
słoiki (300 ml) | 3 |
Zielone końcówki pomidorów wyciąć ostrym nożem. Zrobić nacięcie w formie krzyżyka. Do każdego nacięcia wsypać odrobinę soli i położyć na 2-3 godziny na papierowym ręczniku aby odciekły. Połączyć pieprz, paprykę, miętę i kolendrę. Wsypać szczyptę mieszanki do każdego nacięcia. Włożyć pomidory razem z plasterkami czosnku do wyparzonych słoików. Wlać ocet winny tak, aby zakrył pomidory. Zamknąć słoiki i potrząsnąć nimi, aby usunąć bąbelki powietrza. Przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu 2 tygodnie.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...