- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ćwiartka tylna z kurczaka lub porcja rosołowa | 1 |
szponder wołowy | 1 kawałek |
włoszczyzna | 1 pęczek |
cebule | 2 |
listki laurowe | 3 |
ziele angielskie | 4 ziarenka |
pomidory krojone luba passata pomidorowa | 1 litr |
kasza jaglana | pół szklanki |
oliwa | 1 łyżka |
śmietanka 30% lub mleko kokosowe | 200 ml |
świeża kolendra lub szczypiorek lub natka do podania | |
Sól, cukier i pieprz do smaku | |
Oba gatunki mięsa włożyć do garnka, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na malutkim ogniu. Włoszczyznę obrać, umyć i dodać do gotującego się mięsa po godzinie gotowania samego mięsa. Dodać listek, ziele i łyżkę soli. Jedną cebule przekroić na pół (bez obierania) przypiec na suchej patelni lub nad płomieniem i dodać do wywaru. Gotować następną godzinę na malutkim ogniu. W tym czasie ugotować kaszę oddzielnie (biorąc pół szklanki kaszy na półtorej szklanki wody). Drugą cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. W garnku o grubym dnie podgrzać oliwę. Zeszklić cebulę na oliwie. Przecedzony wywar dodać do cebuli, zagotować, dodać pomidory, zagotować, dodać śmietankę lub mleko kokosowe. Doprawić do smaku. Do miseczek nałożyć kaszę, zalać gorącą zupą. Posypać posiekaną zieleniną.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...