Połtawskie pieczone gałuszki z pesto pietruszkowym

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ugotowane ziemniaki 1 kilogram
mąka pszenna 4 łyżki
jajka 2
wędlina lub pieczone mięso 200g
masło 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
pesto pietruszkowe Spiżarni Smaków Życia 4 łyżki
śmietana gęsta 4 łyżki
Niezwykły przepis z ukraińskiej Połtawy na proste kluski mięsne - pieczone. Najczęściej przygotowuje się je z dodatkiem mięsa, które zostało z niedzielnej pieczeni. Ale można zamiast mięsa użyć wędliny.

Ziemniaki i wędlinę przepuścić przez maszynkę. Wymieszać z miękkim masłem, jajkami, śmietaną i mąką. Przyprawić, zagnieść na gładką masę. Formować zwilżonymi dłońmi niewielki kulki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C na złoty kolor. Podawać z pesto pietruszkowym.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.