Połtawskie pieczone gałuszki z pesto pietruszkowym
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ugotowane ziemniaki | 1 kilogram |
mąka pszenna | 4 łyżki |
jajka | 2 |
wędlina lub pieczone mięso | 200g |
masło | 2 łyżki |
sól i pieprz do smaku | |
pesto pietruszkowe Spiżarni Smaków Życia | 4 łyżki |
śmietana gęsta | 4 łyżki |
Niezwykły przepis z ukraińskiej Połtawy na proste kluski mięsne - pieczone. Najczęściej przygotowuje się je z dodatkiem mięsa, które zostało z niedzielnej pieczeni. Ale można zamiast mięsa użyć wędliny.
Ziemniaki i wędlinę przepuścić przez maszynkę. Wymieszać z miękkim masłem, jajkami, śmietaną i mąką. Przyprawić, zagnieść na gładką masę. Formować zwilżonymi dłońmi niewielki kulki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C na złoty kolor. Podawać z pesto pietruszkowym.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.