Polskie sushi z łososiem
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
na nadzienie: | |
łosoś smakowy w kilku smakach | |
pasta wasabi | |
serek twarogowy typu philadelphia | 4 opakowania |
sałata lodowa | mała główka |
dodatki do każdego rodzaju łososia smakowego: szparagi zielone, truskawki, koperek, czosnek niedźwiedzi, kawa, papryka, cytryna, pieprz |
na ciasto: | |
woda gazowana | 1,5 szklanki |
mleko | 1,5 szklanki |
mąka | 3 szklanki |
jaja | 2 szt. |
sól | pół łyżeczki |
Polska odpowiedź na wyzwanie jakim jest przygotowanie klasycznego sushi. Pysznym pomysłem jest zawinięcie w naleśniczkach łososia smakowego z odrobiną świeżego dodatku, w którym marynowana była ryba. Np. do roladki z łososiem paprykowym dodać paseczki świeżej papryki.
Zmiksować ciasto na naleśniki, odstawić na 15 minut. Na beztłuszczowej patelni usmażyć naleśniki. Ostudzić. Sałatę umyć i osuszyć. Każdy naleśnik smarować serkiem, nanieść paseczek wasabi, położyć listek sałaty i plaster łososia oraz dodatki smakowe podkreślające przyprawę smakową użytą do aromatyzowania łososia. Zwinąć ciasno naleśniki i pokroić jak sushi.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.