Polski gulasz na zimne dni
- Czas 2 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
wołowina | 1 kg |
cebula | 1 |
ziemniaki | 2 |
ziele angielskie | 5 ziarenek |
czarny pieprz | kilka ziarenek |
suszony borowik | 1 |
bulion | 500 ml |
smietana 36% | 200 ml |
ziemniak w mundurku | 1 |
oliwa | |
duży listek laurowy | 1 |
masło | 1 łyżka |
sól | |
pieprz |
Pokroić wołowinę w kostkę o boku 2 cm. Rozgrzać oliwę z łyżką masła w rondlu i przyrumienić mięso. Masło sprawi, że sos będzie kremowy. Pokroić cebulę w cienkie piórka, dodać do mięsa i smażyć chwilę. Wlać bulion, dodać ziele angielskie, listek laurowy, pieprz oraz ziemniaki, pokrojone w kostkę. Dusić pod przykryciem do miękkości. Może to trwać od godziny do dwóch w zależności od rodzaju wołowiny. Jeśli objętość sosu się zmniejszy, dolać trochę bulionu i wymieszać. Gdy mięso będzie już miękkie, dołożyć suszonego borowika i dusić 15 minut. Obrać ziemniaka ze skórki i rozgnieść, dodać śmietanę i połączyć z gulaszem, żeby zagęścić sos. Gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Gulasz podawać z kaszą jęczmienną i kiszonymi ogórkami, ale doskonale smakuje również z samym pieczywem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.