- Czas 2 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
wołowina | 1 kg |
cebula | 1 |
ziemniaki | 2 |
ziele angielskie | 5 ziarenek |
czarny pieprz | kilka ziarenek |
suszony borowik | 1 |
bulion | 500 ml |
smietana 36% | 200 ml |
ziemniak w mundurku | 1 |
oliwa | |
duży listek laurowy | 1 |
masło | 1 łyżka |
sól | |
pieprz | |
Pokroić wołowinę w kostkę o boku 2 cm. Rozgrzać oliwę z łyżką masła w rondlu i przyrumienić mięso. Masło sprawi, że sos będzie kremowy. Pokroić cebulę w cienkie piórka, dodać do mięsa i smażyć chwilę. Wlać bulion, dodać ziele angielskie, listek laurowy, pieprz oraz ziemniaki, pokrojone w kostkę. Dusić pod przykryciem do miękkości. Może to trwać od godziny do dwóch w zależności od rodzaju wołowiny. Jeśli objętość sosu się zmniejszy, dolać trochę bulionu i wymieszać. Gdy mięso będzie już miękkie, dołożyć suszonego borowika i dusić 15 minut. Obrać ziemniaka ze skórki i rozgnieść, dodać śmietanę i połączyć z gulaszem, żeby zagęścić sos. Gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Gulasz podawać z kaszą jęczmienną i kiszonymi ogórkami, ale doskonale smakuje również z samym pieczywem.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...