Policzki wołowe
- Czas 10 min.
- Czas oczekiwania 3 min.
- Trudność
- Porcja dla
policzki wołowe | 0,5 kg |
czerwone wino | 250 ml |
marchewki | 2 |
seler naciowy | 3 łodygi |
jałowiec | kilka ziaren |
cebula | 1 |
liście laurowe | 2 |
ziele angielskie | 3 ziarna |
słodka papryka w proszku | szczypta |
ostra papryka w proszku | szczypta |
sól i pieprz |
Policzki wołowe są obecnie bardzo popularną pozycją w restauracyjnych menu. Ich przyrządzenie wymaga sporo czasu ale jeśli już zdobędziemy się na cierpliwość odwdzięcza nam się niesamowicie delikatnym, wręcz rozpływającym się ustach, mięsem.
Cebulę posiekać. Policzki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Na dobrze rozgrzanej patelni obsmażyć partiami mięso. Na patelnię wlać wino i zagotować. Zawartość patelni przełożyć do rondla, dodać przyprawy – ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy i dolać wody. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając , przez 2,5 godziny. Po tym czasie dodać obraną marchew, selera naciowego, ostrą i słodką paprykę i dusić przez kolejna godzinę. W razie potrzeby dolać więcej wody. Kiedy policzki będą już gotowe wyjąć je z garnka i zredukować sos. Podawać z kaszą lub ziemniakami.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.