Polenta z warzywami

  • Czas 50 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kasza kukurydziana gruba (nie błyskawiczna) 2 szklanki
masło 2 łyżki
papryka czerwona 3
bakłażan 1
cebula 2
oliwa pół szklanki
pomidory 3
czosnek 3 ząbki
sól i pieprz do smaku
ulubione zioła do smaku
Kasza kukurydziana to znakomity spód pod kolorowe warzywa.

Pokroić bakłażana w plastry, posypać solą, położyć na sicie. W szerokim rondlu o grubym dnie zagotować 5 szklanek wody z 2 łyżeczkami soli, wsypać kaszę cienkim strumieniem, energicznie mieszając (najlepiej rózgą). Gotować na małym ogniu 40 minut, często mieszając.  W tym czasie, opłukać  i oczyścić warzywa. Pokroić w plasterki w ćwiartki. i cebule i papryki. Bakłażany osuszyć ręcznikiem papierowym , pokroić plasterki na ćwiartki. Pomidory pokroić w półplasterki. Usmażyć na oliwie bakłażany, paprykę i cebulę. Ugotowana kaszę zdjąć z ognia, dodać masło, wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem. Wlać ugotowana kaszę (po chwili zastygnie). Ułożyć  na kaszy warzywa. Zdjąć boki tortownicy. Podawać na ciepło lub na zimno.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.