Polenta z warzywami
- Czas 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
kasza kukurydziana gruba (nie błyskawiczna) | 2 szklanki |
masło | 2 łyżki |
papryka czerwona | 3 |
bakłażan | 1 |
cebula | 2 |
oliwa | pół szklanki |
pomidory | 3 |
czosnek | 3 ząbki |
sól i pieprz do smaku | |
ulubione zioła | do smaku |
Pokroić bakłażana w plastry, posypać solą, położyć na sicie. W szerokim rondlu o grubym dnie zagotować 5 szklanek wody z 2 łyżeczkami soli, wsypać kaszę cienkim strumieniem, energicznie mieszając (najlepiej rózgą). Gotować na małym ogniu 40 minut, często mieszając. W tym czasie, opłukać i oczyścić warzywa. Pokroić w plasterki w ćwiartki. i cebule i papryki. Bakłażany osuszyć ręcznikiem papierowym , pokroić plasterki na ćwiartki. Pomidory pokroić w półplasterki. Usmażyć na oliwie bakłażany, paprykę i cebulę. Ugotowana kaszę zdjąć z ognia, dodać masło, wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem. Wlać ugotowana kaszę (po chwili zastygnie). Ułożyć na kaszy warzywa. Zdjąć boki tortownicy. Podawać na ciepło lub na zimno.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.